Hallvarsson & Halvarsson logotyp
Nyheter

Den svarta svanens följdeffekter

Fenomenet ”svart svan” beskriver, i kapitalmarknads­sammanhangen oväntad händelse som är omöjlig att förutse och där implikationerna kan bli avsevärda både på börsen och i ekonomin. Covid-19 är ett exempel på en svart svan, som man de senaste dagarna har kunnat se effekterna av i bolagens kommunikation.

Konjunkturinstitutets basscenario är att svensk BNP för det andra kvartalet tappar 5 procent. Ser man på den tsunamivåg av regulativa pressmeddelanden som sköljt över oss de senaste dagarna, så är det nog fler som tänker i samma banor. Med tanke på att läget under de senaste veckorna i princip förvärrats på dagsbasis, är det inte konstigt att styrelsernas förslag till utdelningar nu dras tillbaka och att bolagens ledningsgrupper funderar på kostnadsnedskärningar och betydligt svagare resultat. Samtidigt finns det defensiva bolag och aktier som kan dra nytta av läget, och till och med bolag som ser högre efterfrågan just nu. Branscher drabbas olika, men vi kan konstatera att alla påverkas på något sätt. Om inte direkt, så genom haltande produktionskapacitet eller leveranskedjeutmaningar. Att skifta ut kapital till ägarna via utdelningar är en del av den total avkastning som man som aktieägare kan få ta del av. I det här läget när det handlar om att säkerställa stabila finanser över en period av hög osäkerhet, föreslår styrelserna att aktieägarna får ställa sig längst bak i kön. Ett allt vanligare inslag i kommunikationen, är att bolagen dessutom lägger till en kommentar om covid-19. Ofta med en negativ klang. Resultatet är en flod av pressreleaser som dels handlar om strypta förslag på utdelning, samtidigt som bolagen varnar för sämre efterfrågan, såväl för innevarande som inkommande kvartal. Många bolag har dock reserverat sig en aning med följande skrivning: ”om det ekonomiska läget tillåter, avser styrelsen att kalla till en extrastämma under senare delen av 2020, för att besluta om utdelning”. Så det är inte helt kört ännu. Kolla in vår marknadsuppdatering för mer information, och tag gärna kontakt med oss för mer detaljer och råd. 

Läs vår marknadsuppdatering här.

Helena Nordman-Knutson

Executive Director, Capital Markets

0708725042info@halvarsson.se 
+46 8 407 20 00
© 2018 H&H Group

Sveavägen 20
Box 3666
103 59 Stockholm

Som kund hos Hallvarsson & Halvarsson blir du del av någonting större

Tillsammans med systerbyråerna Berntzon:BylundBysted, Comprend, Consilio International, Creo, Hilanders, Identx, Intellecta, Involve, Jung Relations, Mindmakers PR, Savvy, Socialminds, Springtime, Tomorrow, och Wonderland bildar vi Sveriges största kommunikations­grupp ‐ H&H Group