Hallvarsson & Halvarsson logotyp
Nyheter

Brexit – osäkerheten består 

”Get Brexit done!” har hela tiden varit Boris Johnsons kampanjmotto i det brittiska parlamentsvalet. Idag förväntas han vinna en majoritet. Då är väl Brexit äntligen över? Nej, britterna är inte ens i närheten  på lång sikt är osäkerheten fortsatt mycket stor.  

På kort sikt är utfallet någorlunda tydligt. Det nya underhuset återsamlas och röstar igenom det utträdesavtal som Boris Johnson har förhandlat fram under hösten. UK lämnar formellt EU den 31 januari 2020, och de senaste tre-fyra årens förhandlingar är äntligen över. 

Men detta är bara första steget i skilsmässan, upplägget har hela tiden varit en tvåstegsprocess. Steg två, som enligt lydelsen i utträdesavtalet ska vara slutförd 31 december 2020, handlar om den långsiktiga handelsförbindelsen. 

Utmaningen ligger härDet man förhandlat om hittills är bara riktlinjerna för det långsiktiga avtalet. Man har förhandlat fram en principlösning för handeln med Nordirland, för rättigheterna för EU-medborgare och brittiska medborgare och ramarna för handel med varor och tjänster. Men detta måste fyllas med detaljerat innehåll. Skillnaden blir därmed mycket liten för handeln och rörligheten nu när Boris Johnson ska ”get Brexit done”, men den blir betydligt större om ett år, när det långsiktiga avtalet är klart. Och i detaljerna, det vet ni ju alla, det är där som Djä***en själv bor. 

Osäkerheten kvarstår alltså, och alla som verkar inom näringslivet vet att marknaden hatar osäkerhet.  

Det är även osäkert NÄR det långsiktiga avtalet kan träda i kraft. Boris Johnson upprepar att han inte tänker skjuta på datumet 31 december 2020, men det finns ingen som tror att det är möjligt att komma överens om alla regler på så kort tid. Deadline kommer att behöva skjutas upp, kanske både en och två gånger. Samma visa igen. Sedan ska avtalet godkännas i brittiska parlamentet och vi har sett vad det kan innebära för cirkus. 

Så: Manifest osäkerhet om Brexits innehåll. Manifest osäkerhet om timingen. Manifest osäkerhet om processen. 

Och det slutar inte där. Det jag skrivit ovan utgår ifrån att Johnson vinner valet idag. Prognoserna för valet talar om en Tory-seger, men prognoserna har haft fel förut. Om det blir ett ”hung Parliament” eller en seger för Labour eller Liberal Democrats så har vi ett helt annat läge. En andra folkomröstning vore, i det läget, ganska sannolik. Den kan komma att handla om ett enkelt ja eller nej i teorin, precis som förra folkomröstningen. Eller så kan den handla om att ta konkret ställning till ett färdigförhandlat avtal, och ställa det mot avslag, dvs, ja eller nej i praktiken. Ett ja eller nej i praktiken är något annat – då får man se alla framförhandlade verkliga effekter av att lämna, inte bara allmänt uppmålade fluffiga löften om ”take back control”. 

Valet idag avgör därmed förmodligen frågan om HURUVIDA Brexit blir av. Men osäkerheten fortsätter ändå om HUR, och NÄR. Och britterna fortsätter vara fångar i sin egenhändigt byggda bur av bisarr debatt om hypotetiska förhållanden, samtidigt som resten av världen fokuserar på verkliga problem och utmaningar, såsom klimatet, brottsligheten, migrationen, säkerhetspolitiken, en kommande lågkonjunktur eller varför inte reformen av Arbetsförmedlingen. 

---------- 

Håkan Jonsson är Hallvarsson & Halvarssons EU-expert och Director i teamet Public AffairsBakom sig har han en lång karriär inom staten som diplomat, toppbyråkrat och politiker.  

Vill du veta mer om hur Hallvarsson & Halvarsson kan hjälpa ditt företag bör förbereda sig för en hård Brexit? Kontakta Håkan Jonsson!    

 info@halvarsson.se 
+46 8 407 20 00
© 2018 H&H Group

Sveavägen 20
Box 3666
103 59 Stockholm

Som kund hos Hallvarsson & Halvarsson blir du del av någonting större

Tillsammans med systerbyråerna Berntzon:BylundBysted, Comprend, Consilio International, Creo, Hilanders, Identx, Intellecta, Involve, Jung Relations, Mindmakers PR, Savvy, Socialminds, Springtime, Tomorrow, och Wonderland bildar vi Sveriges största kommunikations­grupp ‐ H&H Group