Hallvarsson & Halvarsson logotyp
Nyheter

Svensk politik – just nu!

Efter 134 dagar av ovisshet fick Sverige en ny regering den 21 januari i år. Trots ett historiskt dåligt valresultat lyckades socialdemokraterna behålla regeringsmakten tillsammans med miljöpartiet och Stefan Löfven kunde fortsätta som statsminister.

Sedan dess har inte så mycket hänt, som förändrat väljaropinionen: trenden från januari fortsätter. SD, KD och Vänstern ökar. Moderaterna, centern och liberalerna tappar. Socialdemokraterna ligger fast förankrade runt historiskt låga 28 procent.

Framför allt så gnager nu oron inom liberalerna och miljöpartiet inför det stundande EU-valet i maj. Risken är stor för dessa partier att åka ur EU-parlamentet. Och för liberalerna skulle det vara en näsknäpp som blir svårt att förklara. L har ju alltid framställt sig själva - och av andra - som Europapartiet nummer 1.

Liberalerna skakas dessutom av två uppmärksammade interna bråk. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström har sparkats från listan till EU-valet till följd av hennes styrelseuppdrag i två olika börsbolags styrelser. Partistyrelsen krävde att hon skulle lämna dessa styrelser, men då hon vägrade, fick hon sparken från L:s EU-lista.

Vidare har riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl lämnat L och blivit politisk vilde. Detta eftersom partiledningen krävt att hon ska lämna riksdagen eftersom hon låtit riksdagsförvaltningen betala för den lägenhet hon hyr av sin make. Carlsson Löfdahl har dock hela tiden hävdat att hon följt riksdagens regelverk. Åklagare kommer nu att titta på hennes fall.

Dessutom ska Liberalerna också välja en ny partiledare efter Jan Björklund senare i år. Och vem det blir är fortfarande oklart.

Frågan många ställer sig är om det valet kommer att förändra partiets inställning till samarbetet med regeringen och centern.

I regeringskansliet pågår nu arbetet för fullt med att ta fram den ekonomiska vårpropositionen. Denna gång är det inte bara S och Mp som ska enas, utan även C och L ska vara med på vagnen. Våpen blir därmed den första testen på hur Januariavtalet mellan de fyra JA-partierna fungerar i praktiken.

Utöver budgetpropositionerna den kommande mandatperioden är det en rad förslag från 73-punktsprogrammet, som ska slussas genom riksdagen innan valet 2022. Inom såväl regeringspartierna, som inom de två borgerliga samarbetspartierna, finns en uttalad vilja att sjösätta det mesta av förslagen i början på mandatperioden. Detta för att de fyra partierna dels ska kunna skörda frukterna av sitt samarbete i valet om tre år dels stå fria från varandra på valdagen.

Samtidigt som detta sker inom JA-partierna, så händer det saker inom oppositionen. Trots att både Ulf Kristersson och Ebba Busch-Thor frenetiskt värjer sig mot Jimmy Åkessons tal om ett konservativt block, så är det ett faktum att de tre partierna tillsammans är betydligt större än de fyra JA-partierna. I senaste Novus-mätningen samlade det ”konservativa blocket” drygt 46 % medan JA-partierna fick 43 %.

Vad detta kommer att få för betydelse återstår att se ju närmare valet vi kommer. Är alliansen definitivt död? Eller har allianspartierna bara tagit en paus från varandra?

För socialdemokraterna väntar också en prövningens tid. Just nu är det mesta frid och fröjd, trots turbulensen i rikets andra stad; Göteborg. Stödet för Löfven inför partikongressen om ett par veckor är kompakt. Men vad händer med vänsterfalangen de s.k. Reformisterna när regeringen börjar presentera de tydliga borgerliga förslagen från 73-punktsprogrammet?

Trots stiltjen i svensk inrikespolitik finns det många olösta frågor som kanske kommer att få sina svar inom kort. Eller så dröjer det ytterligare något eller några år.

Dan Svanell, politisk analytiker på Hallvarsson & Halvarssoninfo@halvarsson.se 
+46 8 407 20 00
© 2018 H&H Group

Sveavägen 20
Box 3666
103 59 Stockholm

Som kund hos Hallvarsson & Halvarsson blir du del av någonting större

Tillsammans med systerbyråerna Berntzon:BylundBysted, Comprend, Consilio International, Creo, Hilanders, Identx, Intellecta, Involve, Jung Relations, Mindmakers PR, Savvy, Socialminds, Springtime, Tomorrow, och Wonderland bildar vi Sveriges största kommunikations­grupp ‐ H&H Group