Hallvarsson & Halvarsson logotyp
Nyheter

Lösningen på integrationsutmaningen börjar med förståelsen för individen

När media och politiker ska beskriva integrationsutmaningen är utgångspunkten ofta en grupp i behov av hjälp. En grupp som måste ha någonstans att bo, lära sig det svenska språket och hitta ett arbete. Under första dagen av Curated By i Almedalen ville vi vända på det synsättet och istället utgå från nyanländas individuella drivkrafter.

SOS Barnbyar, Stiftelsen Diversify och tidningen Metros Viralgranskaren höll i samtal där fokus låg på vad integrationsutmaningen egentligen betyder för dem som är nyanlända. Vad består utmaningen egentligen i för dem personligen?

En av alla som driver frågan om att förstå nyanländas individuella behov är Viktor Banke, som var inbjuden av SOS Barnbyar. Till vardags är han jurist inom asylrätt, men har precis kommit ut med boken ”Andrum – Om stölden av en flyktingkris och om de bestulna”. Han uttryckte det så här:

– Alla har ett ansvar, oavsett var man står i ”invandringsfrågan”, att förstå hur det är att gå igenom en asylprocess och möta svenska myndigheter för första gången. Jag tror att det är ytterst få som faktiskt förstår en asylprocess, vem det är som kommer hit och varför de kommer till Sverige.

Lika många utmaningar och möjligheter som antalet nyanlända

Åhörarna fick förstås även höra personliga skildringar från nyanlända. Abdullahi Ahmed Nour, ensamkommande flykting från Somalia och Abdulla Miri, som kom till Sverige från kriget i Syrien för fyra år sedan, berättade om sina erfarenheter av att komma till Sverige. Det var tydligt att båda två har olika utmaningar och ser olika möjligheter för att etablera sig i Sverige på både kort och lång sikt.

– Jag behöver hjälp med att både lära mig språket och att förstå hur Sverige fungerar, svarade Abdullahi på frågan om vilka som är de största utmaningarna för honom.

Och målet har Abdullahi hittat i sin nya hemstad Göteborg:

– Jag vill bli byggnadsingenjör eller spårvagnschaufför.

För andra ser utmaningarna och möjligheterna annorlunda ut. En akademiker kan kämpa i flera månader med att få sin utbildning validerad, en ung förälder kan behöva hjälp med att förstå sig på all byråkrati för att sätta barnen i förskola. Utmaningarna är lika många som antalet nyanlända.

 

Ny undersökning om nyanländas utmaningar och drivkrafter

Stiftelsen Diversify har bidragit med att öka förståelsen genom undersökningen ”Nyanländas röst”. Resultatet från undersökningen, där nyanlända själva valt att delta för att göra sin röst hörd, presenterades under rubriken ”Don’t talk about me, without me”.

Du kan ta del av resultatet genom att besöka www.stiftelsendiversify.org.