Hallvarsson & Halvarsson logotyp
Nyheter

En tanke om hållbarhet från Almedalen

Glad och en smula utmattad lämnar jag Visby och Almedalen. I vanlig ordning blev det många intryck och reflektioner att sortera bland. Jag rundar av inför ledigheten med att dela en av spaningarna. Här är den, i ett meddelande till varje hållbarhetspratande vd.

Bästa vd,
I seminarium på seminarium har vi hört dig och andra företrädare för näringslivets toppskikt berätta att hållbarhet inte bara har blivit, utan alltid har varit, en förutsättning för era bolags framgång och överlevnad. Att det är integrerat och en del av bolagets DNA. Och att du därför har en vision:

I framtiden kommer vi inte att behöva hållbarhetschefer!

Hållbarhetschefer. Välutbildade, engagerade och pragmatiskt lagda personer med förmåga att ta ett helikopterperspektiv och samtidigt urskilja detaljerna. Personer som är vana att genomföra verksamhetsnära förändringsprojekt samtidigt som de driver några av bolagets strategiska processer. Personer som förstår affären och som kan balansera bolagets möjligheter och risker. Som har god kunskap om omvärlden och kan tolka och kommunicera förväntningarna på bolaget.

Har hållbarhetschefen spelat ut sin roll? Trots att de flesta är överens om att vi går en framtid med ännu snabbare förändringstakt till mötes? Trots att hållbarhet är skott mot rörliga mål?

Det är snarare tvärtom. Hållbarhetschefen borde vara en av de personer som har särskilt ansvar att navigera bolaget rätt i tider av snabb förändring. I en urstark treenighet kan du, finanschefen och hållbarhetschefen visa på bolagets unika förmåga att skapa hållbara värden, nu och på sikt.

Så bästa vd, sparka inte hållbarhetschefen riktigt än. Be istället om hens syn på omvärlden, ert företag och framtiden. Prata om hur ni och bolagets andra nyckelpersoner kan ta bolaget framåt. Du lär bli överraskad!

Sofia Leffler Moberg
Director och rådgivare inom hållbarhet