Hallvarsson & Halvarsson logotyp
Nyheter

Budget och Brexit

Politiken kan påverka näringslivet, det vet vi – både i stort och i smått. Specifika skattesatser, exportregler, miljöregler och annat sätter villkor som direkt påverkar affären hos många företag. Men även de stora politiska skeendena påverkar, och ofta på ett mer långsiktigt och djupgående sätt. Detta innebär att företagen, för att lyckas på den här punkten, måste göra sin hemläxa både i form av en grundläggande analys och en smart strategi. Vad är det då för politiska trender från året 2016 som vi kommer att minnas framöver? Vi på Hallvarsson & Halvarssons Public-Affairs-team tittar just nu lite extra på två B:n – Brexit och Budgeten.

BREXIT får stå som symbol för en lång radda av internationella händelser som gör vår omvärld lite svårare att läsa, och lite skakigare. Hur blir de praktiska och ekonomiska villkoren för att göra affärer med Storbritannien framöver? Hur lång tid kan Brexit-förhandlingarna ta, och blir slutresultatet genomförbart? Hur påverkas övriga EU:s utveckling och den gemensamma valutan av att britterna lämnar? Vad händer med världshandeln och protektionism om Donald Trump vinner presidentvalet i USA? Kommer Vladimir Putins Ryssland att fortsätta försöka härska genom att söndra gentemot EU, gentemot Mellanöstern och gentemot sina grannländer? Hur ska Europa möta klimathot, flyktingströmmar och återkommande bankkriser? Marknaderna hatar osäkerhet, och vår omvärld har inte varit så svårförutsägbar på flera decennier.

BUDGETEN är, som vanligt, årets viktigaste realpolitiska händelse i Sverige och i år extra intressant. Den blir Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons första ”vanliga” budget med den nya regeringen – förrförra året var det ju en Alliansbudget som röstades fram, och förra året gällde fortfarande Decemberöverenskommelsen. Om budgeten nu kan gå igenom utan större missöden så har regeringen visat att den förmår styra landet i ett svårt parlamentariskt läge, och med en möjlig lågkonjunktur runt hörnet. Samtidigt har man gjort sig fortlöpande beroende av Vänsterpartiet, vilket kan påverka näringslivsklimatet i allmänhet och välfärdssektorn i synnerhet.

Hallvarsson & Halvarsson är en fullservicebyrå för kommunikation, med ett vasst team för Public Affairs. Vi jobbar med förutsättningen att rätt sorts påverkansarbete måste bygga på att vi som konsulter förstår både kundens affär och den politiska spelplanen. Den politiska analysen måste väga samman opinionsläget – inklusive trenderna och värderingarna – samt omvärlden, ekonomin och partilandskapet.  Vi kan göra både stora och små projekt, och både breda och fokuserade analyser och strategier.

Edinburgh, UK - June 24, 2016: The front pages of a selection of British newspapers on the day following the referendum on membership of the European Union, known as the Brexit referendum.
Edinburgh, UK – June 24, 2016: The front pages of a selection of British newspapers on the day following the referendum on membership of the European Union, known as the Brexit referendum.
Skriv in sökord