Hallvarsson & Halvarsson logotyp
Nyheter

H&H:s CSR-team boostar kunderna i hållbarhetsredovisning

Den 1 september höll vi ett seminarium om hållbarhetsredovisning. Intresset var rekordstort – runt 70 personer som ägnar sig åt hållbarhet, IR och andra relaterade områden besökte oss för att höra om det senaste inom hållbarhetsredovisning. Fyra trender lyftes fram:

Trend 1: G4 SÄTTER VÄSENTLIGHET I CENTRUM

G4, GRI:s riktlinjer för hållbarhetsredovisning, fokuserar på bolags väsentliga påverkan på omvärlden – det som är viktigt, där (i värdekedjan) det är viktigt ska rapporteras. Bolag gör klokt i att ta hjälp av sina intressenter då de ringar in sina viktigaste frågor, och i att få ut mesta möjliga av processen.

Trend 2: INTEGRERAD RAPPORTERING PÅ ALLAS LÄPPAR

Integrerad rapportering och ramverket <IR> gör det möjligt att ge en mer fullständig bild av bolaget och dess värdeskapande. Här är tipset att inspireras av <IR>, se hur andra gör och hitta en egen väg till en mer integrerad redovisning.

Trend 3: SHARED VALUE ÄR NÄSTA STEG

Konceptet Shared Value – att skapa gemensamt värde – vinner mark. Shared Value torde vara en god nyhet för alla – idén om att näringsliv och samhälle är beroende av varandra och att varje social utmaning är en affärsmöjlighet känns både tillta­lande och gynnsam.

Trend 4: BALANS OCH ÖPPNA BÖCKER

Transparensrevolutionen fortsätter. Balanserade och öppna redovisningar blir vanligare. Bolag talar om känsliga frågor, utmaningar och målsättningar. Många bjuder dessutom på insikter och kunskap.

Karolina Dubowicz och Anita Lindberg från Hallvarsson & Halvarsson lyfte kärnan i G4-riktlinjerna och visade vägen mot integrerad redovisning. Dessutom delade representanter för Swedfund, Boliden och Sandvik sina erfarenheter av att kommunicera hållbarhet.

Funderar du på hur ditt bolag bäst kan förmedla värdeskapande och annat som hör hållbart företagande till? Hör gärna av dig till av dig Tommy Borglund.